top of page

תזונה לחולי דיאליזה - איך לשמור על איזון תזונתי נכון ולשפר את איכות החיים

  • תמונת הסופר/ת: Shirley Guy
    Shirley Guy
  • 24 באוג׳ 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

חולי דיאליזה נדרשים להתמודד עם אתגרים תזונתיים רבים בעקבות הטיפולים שהם עוברים והמצב הבריאותי שלהם. כאשר הכליות לא מתפקדות כראוי, הגוף מתקשה להיפטר מרעלים ולשמור על מאזן נכון של חומרים תזונתיים. לכן, תזונה נכונה היא חלק בלתי נפרד מהטיפול הכולל בחולי דיאליזה. במאמר זה נבחן כיצד ניתן לשמור על תזונה מאוזנת ומותאמת אישית, שתשפר את איכות החיים ותסייע בהפחתת הסיכונים הבריאותיים.

חשיבותה של תזונה בחולי דיאליזה

חולי דיאליזה מתמודדים עם צרכים תזונתיים ייחודיים, ולכן חשוב שהם יקבלו ייעוץ תזונתי מקצועי ומותאם אישית. תזונה לא מאוזנת יכולה להוביל להחמרת המצב הבריאותי ולהגביר את הסיכון להתפתחות מחלות נוספות כמו מחלות לב וכלי דם. לכן, יש להקפיד על תזונה שמטרתה לסייע בשמירה על איזון החומרים בגוף, מניעת הצטברות רעלים, ושמירה על רמות אנרגיה תקינות.

מה מומלץ לאכול?

  1. חלבונים: חולים בדיאליזה זקוקים לצריכה גבוהה יותר של חלבונים, משום שתהליך הדיאליזה מסלק מהגוף חלבונים רבים. מומלץ לצרוך מקורות חלבון איכותיים כמו ביצים, עוף, דגים, ושעועית. עם זאת, יש להימנע מצריכה מוגזמת, שכן עודף חלבון יכול להוביל לעומס על הכליות.

  2. פחמימות: יש לבחור פחמימות מורכבות כמו אורז מלא, לחם מלא, וירקות שורש, המספקים אנרגיה מתמשכת ומסייעים בשמירה על רמות סוכר יציבות בדם.

  3. שומנים: שומנים בריאים חשובים לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם. מומלץ לשלב בתפריט שמן זית, אבוקדו, ואגוזים. יש להימנע משומנים רוויים ושומנים טרנס.

  4. אשלגן: חולי דיאליזה נדרשים להגביל את צריכת האשלגן, שכן הכליות מתקשות להיפטר מעודפי אשלגן. יש להימנע ממזונות עתירי אשלגן כמו בננות, תפוחי אדמה, ועגבניות.

  5. נוזלים: חשוב להקפיד על שתיית נוזלים בכמות המומלצת על ידי הצוות הרפואי, כדי למנוע מצב של עומס נוזלים בגוף שעלול להוביל להחמרת הבצקות והקשיים הנשימתיים.

  6. זרחן: רמות זרחן גבוהות בדם עלולות להוביל לנזק עצם ולסיכון מוגבר למחלות לב. מומלץ להגביל את צריכת המזונות העשירים בזרחן כמו מוצרי חלב, בשר אדום, ומזונות מעובדים.

דגשים לתזונה נכונה

  • התאמה אישית: לכל חולה דיאליזה יש צרכים תזונתיים ייחודיים, ולכן חשוב לקבל ייעוץ תזונתי מותאם אישית. יועצת תזונה מוסמכת תוכל להתאים תפריט אישי בהתאם למצב הבריאותי, סוג הדיאליזה, ושאר המחלות הנלוות.

  • מעקב רציף: מומלץ לבצע מעקב קבוע אחרי רמות האשלגן, הזרחן, והסוכר בדם, וכן לבצע בדיקות דם תקופתיות כדי לעקוב אחרי תפקוד הכליות ולשנות את התפריט בהתאם לצרכים.

  • חינוך והסברה: חשוב ללמוד על המרכיבים התזונתיים הנמצאים במזון ועל השפעתם על הגוף, כדי לבצע בחירות תזונתיות נכונות ומודעות.

  • שילוב פעילות גופנית: פעילות גופנית מתונה יכולה לשפר את תפקוד הלב וכלי הדם, לסייע בהורדת משקל, ולשפר את מצב הרוח הכללי.

איך לבחור תזונה לחולי דיאליזה?

תזונה נכונה ומאוזנת היא מרכיב מרכזי בשיפור איכות החיים של חולי דיאליזה. התאמת תפריט תזונתי אישי יכולה לסייע בהפחתת תופעות לוואי של הטיפולים, להקל על עומס הכליות, ולמנוע התפתחות מחלות נלוות. אם אתם או בני משפחתכם עוברים טיפולי דיאליזה, פנו אליי עוד היום לתיאום שיחת ייעוץ אישית, לקבלת תפריט תזונתי מותאם אישית שיסייע לכם לשמור על בריאותכם.


תזונה לחולי דיאליזה

Comments


הירשמו לקבלת עדכונים על הרצאות וטיפים

Thanks for subscribing!

בואו נשמור על קשר

  • Whatsapp

טלפון: 054-6241345
 

כתובת הקליניקה: הברוש 22, בנימינה
 

© כל הזכויות שמורות ליעל דבוש

האתר נבנה ע"י שירלי גיא דיגיטל

bottom of page